Home / Sanatate / Tigara electronica: Alternativa la fumatul clasic!?

Tigara electronica: Alternativa la fumatul clasic!?

Tigara electronica a reusit in ultimi ani sa adune din ce in ce mai multi fani care cred ca este o solutie mai ieftina si mai sanatoasa impotriva fumatului clasic. Insa, acest motiv nu a reusit sa convinga medicii ca tigara electronica este un produs sanatos. Ei au multe semne de intrebare in ceea ce priveste siguranta produsului.

tigara electronicaCum intreaga lume este intr-o permanenta schimbare, si aceasta ramura are propriul ei ritm de adaptare la noile tendinte. Tot mai multi fumatori considera ca tigara electronica este o alternativa eficienta si mai sanatoasa la fumatul clasic. Cum spuneam mai devreme, medicii sunt inca sceptici, intrand de multe ori in conflict cu producatorii tigarilor electronice pe motiv ca aceste produse nu au fost studiate suficient pentru a stabili clar consecintele asupra sanatatii si daca este cu adevarat un tratament de renuntare la fumat.

Ce este ţigara electronică?

Putem spune ca tigara electronica a aparut in anul 2003, atunci cand un farmacist chinez pe nume Hon Lik a inventat un dispozitiv metalic asemanator unei tigari clasice, dar care este alimentat cu baterii si care nu scoate fum ci vapori. Acest dispozitiv a fost denumit “tigara electronica” si a fost lansat pe piata un an mai tarziu, insa fara a avea un succes major. Tigara electronica este promovata ca fiind o alternativa sanatoasa la fumatul clasic si ofera celor care o folosesc “ritualul” fumatului traditional, singura diferenta fiind ca se inhaleaza si se elimina vapori in loc de fum. In general, tigara electronica este formata dintr-o baterie, un cartus ce contine un lichid care, odata venit in contact cu un vaporizator, produce vapori ce pot fi inhalati. La unul din capete se afla un led ce da senzatia aprinderii iar la celalalt capat este un fel de mustiuc.

De regula, aceste tigari contin nicotina, ce variaza intre 0 si 18mg, arome artificiale, extract de vanilie, propilenglicol, dietilenglicol, folosit în producerea antigelului, glicerol sau glicerină vegetală. Conform unor studii (am dubii cu privire la corectitudinea si obiectivitatea lor!) efectuate de anumite echipe de cercetatori, in substanta au mai fost descoperite nitrozamine, substanţe asociate cu cancerul sau urme de metale grele cum ar fi plumb, arsenic sau crom. Aceste suspiciuni sunt alimentate si de faptul ca pe etichetele produselor nu se specifica compozitia exacta a substantei.

In alta ordine de idei, tigara electronica a lansat o concurenta acerba uneia dintre cele mai dezvoltate industrii ale momentului, industria tutunului si industria producatoare de medicamente. Concurenta a devenit atat de mare incat o companie britanica producatoare de tigari electronice, pe nume Intellicig, a initiat o cerere de autorizare a produselor sale ca medicamente. Si ca sa ne dam seama ce “nisipuri miscatoare” sunt in aceasta zona, un aspect destul de dubios este ca aceasta companie a fost achizitionata de British American Tabacco si cunoastem cu totii ce comercializeaza aceasta companie. In plus, pe langa acest detaliu, mega compania americana Altria (fabricantul tigarilor Marlboro), fiind pe locul doi in lume la productia de tigari, are de gand sa scoata pe piata o tigara electronica. Aceasta intentie vine in urma scaderii veniturilor din vanzarea tigarilor clasice si alinierea la noile tendinte.

Check Also

Cat de importante sunt produsele naturiste?

Gemurile si dulceturile bio pe care le gasiti pe site-ul bioportal.ro sunt obtinute din fructe …

Sanatate cu fructele Goji

Goji sunt fructele recunoscute ca fiind cele care contin cea mai mare cantitate de antioxidanti. …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *