Home / Articole / Stiati ca?…..Ce sunt echipamentele RFID?

Stiati ca?…..Ce sunt echipamentele RFID?

Ce sunt echipamentele RFID si la ce folosesc? RFID este prescurtarea la RadiofFrequency IDentification, pe intelesul nostru inseamna identificarea prin radiofrecvență. Aceasta este folosirea fara fir si atingere a campului electromagnetic creat de radiofrecventa pentru a transfera date, cu scopul identificarii automate si urmaririi tagurilor atasate la obiecte. Tag-urile conțin informații stocate electronic. Probabil ati observat prin marile magazine ca la unele produse sunt atasate unele obiecte de mici dimensiuni si cu forma rotunda, acelea sunt tag-urile de urmarire.

Identificarea prin radiofrecvenţă sau proximitate, este cea mai avansată metodă tehnologică de colectare automată a datelor, câtigând o largă acceptare pe măsură ce oamenii înţeleg si utilizează această tehnologie. RFID este un sistem de identificare asemănător tehnologiei cu cod de bare. Sistemele cu cod de bare necesită un cititor si etichete adezive lipite pe obiecte, pe când RFID necesită un cititor si un tag special sau cartele atasate/integrate în obiecte. Prin comparaţie, codul de bare utilizează reflecţia unui fascicul luminos peste eticheta ce conţine tipărit codul, iar RFID folosete un câmp de radiofrecvenţă de putere mică. Acest câmp de radiofrecvenţă nu necesită o poziţionare precisă a obiectului la citire, el penetrează orice material nemetalic nefiind necesar contactul direct cu echipamentul de citire.

Cele mai simple aplicaţii de proximitate pot fi comparate cu sistemele cod de bare, dar cele mai sofisticate produse RFID pot interfaţa cu senzori externi pentru măsurarea unor parametrii specifici,sau chiar sisteme GPS (Global Positioning Satellite system) pentru urmărirea poziţiei unor obiecte cu ajutorul sateliţilor.

Prin RFID nu se doreste înlocuirea codului de bare în toate aplicaţiile, dar RFID trebuie să fie considerată o metodă adiţională de colectare a datelor ce poate fi utilizată singular sau în combinaţie cu alte metode. Fiecare formă de colectare a datelor are avantaje propriii un viitor utilizator trebuie să evalueze beneficiile fiecărei metode când dezvoltă un sistem ce rezolvă o problemă particulară.

Ca si celelalte tehnologii de identificare, RFID accelerează colectarea datelor si elimină intervenţia umană în procesele de fabricaţie. Cantitatea mare de date necesară pentru automatizarea producţiei devine de necontrolat în cazul operatorilor umani, timpii de procesare crescând. Singura metodă practică de colectare automată a acestor date este posibilă numai cu sisteme computerizate de identificare si urmărire. Achiziţia automată a datelor creste valoarea informaţiei din sistem prin accesul în timp real la aceasta. Spre exemplu, întrun flux de fabricaţie, dacă un lot de articole este lansat gresit spre o operaţie, informaţia respectivă devine valoroasă numai în timp util, altfel putând compromite lotul respectiv.

Celelalte tehnologii de identificare necesită condiţii speciale de operare, cazul codului de bare unde este necesar un mediu curat fără interferenţe optice. Cartelele cu memorie cu contact (gen cartela de telefon) nu necesită condiţiile menţionate dar impun contacte curate pentru realizarea transferului datelor. Insa un card rfid este ideal pentru medii cu ulei, umezeală, praf ce se întâlnesc în procesele industriale. Tagurile si cititoarele RFID nu conţin părţi în miscare, întreţinerea fiind foarte redusă, pot opera în condiţiile amintite lungi perioade de timp fără intervenţie. Tagurile pasive au o durată de funcţionare extrem de mare, de obicei depăsesc perioada de viaţă a obiectului gazdă. Datorită acestui motiv sistemele RFID devin cea mai ieftină soluţie de identificare dacă este evaluată pe termen lung. Faţă de codurile de bare sau suporţii magnetici, tagurile RFID sunt practic imposibil de copiat. Din acest motiv sunt ideale în aplicaţii cu un grad ridicat de securitate precum identificarea persoanelor sau a valorilor. Tehnologia RFID este rapidă; viteza de citire a unui tag este de ordinul zecilor de milisecunde. Tagurile sunt rezistente si la condiţii grele de temperatură fiind posibilă operarea întrun interval de la 40°C la +200°C.

RFID reprezintă tehnologia viitorului pentru identificarea automată sau culegerea de date, este o alternativă de înlocuire a codurilor de bare si poate fi utilizată în conjuncţie cu acestea.

Utilizarea largă a tehnologiei RFID poate aduce importante avantaje si următoarele beneficii:

– măreşte eficienţa si productivitatea, identificare complet automatizată fiind posibilă contorizarea, urmărirea, sortarea si rutarea;
– îmbunătăţete colectarea datelor si identificarea;
– ajută la eliminarea erorilor si a pierderilor;
– îmbunătăţeste inventarierea;
– accelerează si îmbunătăţeste manipularea materialelor si depozitarea;

Profitabilitate

– reduce operarea si costurile;
– reduce costurile muncii;
– reduce ciclurile de producţie;
– reduce inventarierea;
– măreste controlul calităţii;
– reduce costurile întreţinerii în comparaţie cu alte sisteme automate de identificare;

Măreste satisfacţia clienţilor

– oferă informaţii mai exacte administraţiei si clienţilor;
– reduce responsabilitatea si subiectivismul;
– ajută la mărirea calităţii produselor;
– oferă preţuri competitive;
– prezintă clienţilor faptul că prin tehnologia adoptată sunteţi pregătit cerinţelor pieţii atât în prezent cât si pentru viitor.

Datorita caracteristicilor mentionate mai sus, RFID ofera o multitudine de aplicatii in diverse domenii. O parte din aceste aplicatii sau implementari cu succes vor fi prezentate in articolele urmatoare.

Check Also

job-pentru-tineri1

Cum isi gasesc un job tinerii fara experienta

In fiecare an, pe piata locurilor de munca persista problema legata de angajarea tinerilor imediat …

traditii nunta

Traditii si reguli in organizarea nuntii!

De-a lungul timpului nunta a avut traditiile ei, obiceiuri transmise din generatie in generatie, superstitii …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *