Home / Idei de timp liber / Petreceti mai mult timp liber cu copilul!

Petreceti mai mult timp liber cu copilul!

De cele mai multe ori, reteta succesului este asigurata de organizarea timpului. Copilul isi petrece timpul la scoala dupa un program stabilit de dascali, insa timpul liber de acasa trebuie organizat cu grija de catre parinti. Acestia sunt cei care pot stabili si organiza petrecerea timpului liber al copilului într-un mod cât mai benefic, astfel încât acesta să constituie un moment prielnic de relaxare pentru cel mic, să ajute la dezvoltarea copilului din punctul de vedere al sanatatii fizice si psihice, să fie un mod de a strange la un loc familia şi a grupul din care face parte copilul.

timp liber copiiDin pacate, in timpul săptămânii, sunt cazuri în care părinţii stau la servici pana tarziu iar atunci când ajung acasă abia aşteaptă să se bucure de câteva momente de relaxare în timp ce copilul se joacă în camera lui sau se pregăteşte pentru somn. Este foarte important si necesar sa alocam putin timp pentru al petrece impreuna cu copilul nostru fără să mai fim implicaţi şi într-o altă activitate. Timpul acordat în grabă sau în acelasi timp cu alte activităţi sunt mai puţin importante, aproape ineficiente. Copilul e bine să simtă că pentru câteva ore el este cel mai important pentru noi, iar acest timp petrecut împreună este legatura emotionala care va avea un aport important în formarea personalităţii copilului. La sfarsit de saptamana sau în serile când programul nostru ne permite, putem initia diverse activităţi comune, care să ne inveseleasca şi să să ne destindă in acelasi timp, atât pe noi cât şi pe copii.

Ce anume putem face în timpul liber petrecut langa copilul nostru? Este necesar ca în timpul petrecut alaturi de el să-l învăţăm ce înseamnă petrecerea timpului liber cât mai plăcut şi util. Sunt diverse activităţi pe care le putem initia cu copilul nostru chiar daca stam in casa sau alegem sa iesim afara. Putem alege sa ne jucam cu diverse jucarii educationale, de socializare, jocuri de rol, diverse sporturi sau activităţi care pot ajuta la dezvoltarea creativităţii şi a spiritului de echipă, a competitivităţii sau a limbajului. In zilele mohorate, cand vremea nu ne permite sa iesim afara, ne putem juca acasa la caldurica. In functie de varsta copilului, ii putem cumpara jucarii online care sa fie pe placul copilului si sa ajute la dezvoltarea imaginatiei si sa-i starneasca perspicacitatea.

In cazul in care optam să ne petrecem timpul liber în natură avem şi mai multe variante la dispoziţie. Putem sa mergem într-un parc sau la padurea de langa localitate unde putem aduna fel de fel de materiale precum conuri de brad, pietricele, frunze, seminte şi cu ajutorul lor, acasa, să facem diverse lucrări interesante la masa din sufragerie ori pe covor. De asemenea, ne putem distra într-un parc de distracţii, pe un teren de sport sau pur si simplu ne plimbam prin parc. La locurile de joacă, unde sunt tobogane, leagăne, groapa cu nisip, băncuţe, mese şi unde se joaca şi alţi copii cu părinţii sau bunicii lor e multă distracţie, veselie iar copiii pot socializa, îşi fac mulţi prieteni cu care se pot lua la întrecere sărind la groapa cu nisip, facand schimb de papusi monster high, urcându-se în tobogane şi dandu-si drumul până jos cu mai mult sau mai puţin curaj, învârtindu-se în carusel sau stând pur şi simplu pe bancute la măsuţe şi realizand un desen, obiecte dintr-un set de plastilina ori un puzzle.In astfel de activităţi comune intervin divergente de opinii, contradicţii constructive, îşi fac loc idei originale, care la rândul lor nasc alte idei iar acest lucru este binevenit pentru a-i oferi copilului nostru posibilitatea să se afirme şi să se exprime, să observe că într-o relaţie, interlocutorii nu au idei, opinii, trăiri identice.

In concluzie, prezenta parintilor la toate aceste actiuni, face ca, copilul sa se simta protejat, legăturile emoţionale se îmbogăţesc şi se intaresc, curajul copilului se dezvoltă, organismul se căleşte şi devine mai puternic, mai pregătit să reziste la eforturi. De asemenea, timpul liber este un moment prielnic în care cei mici pot fi încurajaţi să-şi practice hobby-urile. Tot acum ei pot să-şi descopere noi talente. Este important să-l ghidăm în alegerea activităţilor de timp liber pentru a-l împiedica să asocieze timpul liber cu televizorul sau calculatorul, deoarece numai aşa ne asigurăm că vom avea un copil echilibrat emoţional şi sănătos.

Sursa foto: jurnalulcopilului.wordpress.com

Check Also

timpul liber cu copiii

Profita de timpul liber petrecut cu copiii tai!

Scopul suprem in viata de familie sunt copiii. Acestia, prin simpla lor prezenta, au o …

Joaca Badminton impreuna cu prietenii la Aero Badminton!

Desi majoritatea persoanelor considera ca badmintonul este un sport lejer, de fapt este al doilea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *