Home / Amenajarea casei in timpul liber / Despre case de lemn-Ce trebuie sa stim?

Despre case de lemn-Ce trebuie sa stim?

case de lemnIn ultima perioada, oamenii apeleaza la o varianta „low cost” in ceea ce priveste structura unei case: casele de lemn. Tot mai des circula ideea ca acestea sunt cu mult mai ieftine, că se realizează în maxim 3 luni de zile dar că sunt doar pentru cei ce nu au bani pentru o casa tradițională, adică sunt mai proaste calitativ.

In general, un preț case de lemn nu este mai mic decat cel al caselor traditionale. De ce? Pentru că – din componența pereților, lipsește structura de beton și cărămidă, ce au fost înlocuite cu lemn – care este mult mai ieftin ca și preț. Dar, cei care cunosc aceste case , știu că în componența lor intră o categorie mult mai mare de materiale decât la o casă tradițională dar și o varietate destul de mare de tipuri constructive, mai mult sau mai puțin corecte.

Comparativ, pentru un metru patrat de casă tradițională, un muncitor trebuie să zidească un metru patrat de cărămidă , care apoi se tencuiește. In schimb, pentru realizarea unui metru patrat de casă pe structură de lemn, un muncitor trebuie să monteze: structura de lemn, OSB-ul pe ambele fețe, folia antivapori, folia anticondens, izolația în pereți, protecția trivalentă a lemnului, montarea elementelor metalice, montare rigips.

Asa ca, se poate constata ca pentru obținerea unui perete de casă pe structură de lemn, un muncitor revine asupra acestuia de peste 9 ori,  iar pentru realizarea unui perete de casa tradițională doar de 2 ori! Și atunci , revine întrebarea : de ce o casă pe structură de lemn este mai ieftină în România, decât o casă tradițională?

Explicatia este relativ simpla: din doua motive !

  • Tehnic, casa pe structură de lemn se realizează într-un timp mult mai scurt ( nu discutăm de timpul șablon de 100 de zile care în nici un caz nu poate fi realist decât în anumite condiții și pentru anumite proiecte ) datorită lipsei timpilor morți ce există la casa tradițională ( timpul de întărire al betonului , mortarului….etc)
  • Nefiind o obligație din partea constructorilor să realizeze o structură standard ( pentru realizarea caselor pe structură de lemn, în fiecare an apar noi și noi componente care îmbunătățesc calitatea acestora și în același timp….îi mărește prețul și timpul de realizare) , mulți constructori – realizează o structură mult simplificată, ceea ce conduce către o casă compromisă din punct de vedere calitativ dar….cu economii pentru beneficiar ( de regulă economii mult mai mici decât prejudiciul aduc proiectului ). Casele pe structură de lemn executate în variantă „economic”, sunt compromise iremediabil și fără ca beneficiarul să cunoască acest lucru .

Aceste case de lemn, realizate în conformitate cu standardele în vigoare, sunt calitativ superioare din toate punctele de vedere caselor tradiționale:

  • energetic, ușor se pot încadra în clasa A, casele tradiționale sunt de regulă în clasa C sau cel mult in B
  • seismic, rezistență este mult mai mare datorită elasticității materialelor componente
  • costurile cu încălzirea și răcirea caselor pe structură de lemn, sunt cu mult sub costul caselor tradiționale
  • arhitectura caselor pe structură, poate fi mult mai îndrăzneață, deoarece structura de rezistență se poate realiza mult mai ușor decât structura unei case tradiționale

Un singur lucru este important pentru casele pe structura de lemn: să fie realizate de firme cu experiență în domeniu de cel puțin 5 ani și lucrările să fie coordonate de un inginer constructor!

In ultima perioada, oamenii apeleaza la o varianta "low cost" in ceea ce priveste structura unei case: casele de lemn. Tot mai des circula ideea ca acestea sunt cu mult mai ieftine, că se realizează în maxim 3 luni de zile dar că sunt doar pentru cei ce nu au bani pentru o casa tradițională, adică sunt mai proaste calitativ. In general, un preț case de lemn nu este mai mic decat cel al caselor traditionale. De ce? Pentru că - din componența pereților, lipsește structura de beton și cărămidă, ce au fost înlocuite cu lemn - care este mult…

Review Overview

VOTEAZA ACEST ARTICOL!

User Rating: 4.6 ( 1 votes)

Check Also

panouri solare

Amenajare casa: Despre panouri solare.

Aveti o casa si doriti sa o reamenajati cu solutii moderne, fiabile si economice? Printre …

instalator profesionist

Amenajare casa: Alegerea instalatorului.

Ca orice bun gospodar, intretinerea si amenajarea propriei case trebuie sa fie prioritara, sa avem …

2 comments

  1. Nici casele de lemn nu sunt de lepădat! Făcute bine, s-a dovedit că rezistă secole bune! Sunt o investiție OK, mai ales pentru cei care doresc ceva eco friendly…

  2. Buna tuturor. Articolul este documentat. Va recomand sa vizualizati si portofoliul nostru de lucrari:
    https://litarh.ro/portofoliu-case-lemn/

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *