Home / Amenajarea casei in timpul liber / Cum se intretine un aparat de aer conditionat?

Cum se intretine un aparat de aer conditionat?

Vremea frumoasa si calda isi intra in drepturi incet, incet, insa peste cateva luni vor veni si temperaturile ceva mai ridicate, fapt pentru care vom fi nevoiti sa pornim din nou aparatele de aer condiţionat.

Lucru foarte placut, mai ales pe timp de vara, insa este obligatoriu sa stim ca suntem predispusi la imbolnavire din cauza bacteriilor ce se instaleaza in interiorul aparatelor de aer conditionat nefolosite pe o perioada mai indelungata si care nu sunt curatate la timp.

De asemenea, din cauza vaporilor de apa ce se condenseaza pe anumite piese din aparat, favorizeaza aparitia mucegaiului. Asa ca, este necesar sa curatam aparatul de aer conditionat si filtrele in fiecare luna, in special pe perioada verii. Cum se face acest lucru? Haideti sa vedem impreuna in randurile ce urmeaza.

  • Intreruperea alimentarii cu energie electrica. In primul rand, trebuie sa scoatem aparatul din priza, sa ne asiguram ca a fost intrerupta alimentarea cu energie electrica. Pentru siguranta noastra, curatarea aparatului se va face doar cand acesta nu mai este conectat la o sursa de curent electric.
  • Curatarea unitatii interne. Cele mai multe aparate de aer conditionat sunt formate din doua componente principale, unitatea interna si cea externa. Unitatea interna este componenta care se instaleaza in casa. Asa ca, in cele mai multe situatii, din cauza condensului aici se formeaza un mediu propice pentru depunerea de mucegai, bacterii sau ciuperci foarte daunatoare pentru sanatatea noastra si a familiei. Unitatea interna se poate curata cu o laveta umeda, folosind solutii speciale sau printr-o metoda mai clasica, un amestec de apa cu putin otet sau bicarbonat.
  • Curatarea mastii interioare. In mod normal, masca unitatii interne se poate detasa foarte usor. Cand se incepe curatarea unitatii interne, este necesar sa se scoata si masca pentru a fi curatata, spalata si dezinfectata. Dupa ce se demonteaza masca unitatii interne, praful din interior poate fi eliminat cu ajutorul unui aspirator. Masca unitatii interne se monteaza la loc doar dupa ce se usuca foarte bine.
  • Curatarea filtrelor de aer. Un filtru pentru aparatele de aer conditionat este fabricat, de obicei, dintr-un material plastic care se poate curata sau inlocui foarte usor. La majoritatea aparatelor de aer conditionat, este necesara rabatarea mastii frontale a unitatii interne pana cand aceasta se blocheaza si apoi se trage in jos filtrul de aer. Acesta se poate spala cu apa si otet sau cu solutii speciale care pot fi achizitionate dintr-un magazin de electrocasnice. In cele mai multe cazuri, filtrele sunt pline de praf, iar acest lucru duce la situatia in care aparatul de aer conditionat nu mai functioneaza la parametrii normali. Pe langa acest lucru, cand aparatul de aer conditionat este pornit, bacteriile din interior sunt imprastiate in camera, alaturi de un miros urat.
  • Verificarea admisiei si refularii aerului. In situatiile in care aparatele de aer conditionat nu sunt folosite pentru o perioada mai mare de timp, este indicat sa se verifice si daca admisia si refularea aerului unitatii interioare si exterioare sunt infundate. De asemenea, tot in aceste cazuri de neutilizare indelungata, este posibil ca aparatul, odata pus in functiune sa nu mai asigure temperatura selectata. De cele mai multe ori, cauza poate fi pierderea de freon. In aceasta situatie trebuie sa apelam la o firma specializata care ne poate ajuta cu incarcarea cu freon.

Si daca tot vorbim de firme specializate, trebuie sa stim ca sunt firme care ofera servicii complete pentru intretinerea aparatului de aer conditionat. Acestea se ocupa de curatarea aparatelor de aer conditionat, incarcare freon, reparatii si chiar reinstalari.

Check Also

panouri solare

Amenajare casa: Despre panouri solare.

Aveti o casa si doriti sa o reamenajati cu solutii moderne, fiabile si economice? Printre …

instalator profesionist

Amenajare casa: Alegerea instalatorului.

Ca orice bun gospodar, intretinerea si amenajarea propriei case trebuie sa fie prioritara, sa avem …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *