Home / Articole / Cum facem fotografii de calitate?

Cum facem fotografii de calitate?

Tehnologia din zilele noastre ofera perspective nelimitate si in domeniul fotografiei. Azi, orice telefon mobil are integrat un aparat foto, insa nu cu aceleasi performante ale unui aparat de fotografiat profesionist, dar util pentru fotografii ocazionale.

Indiferent de ce gadget dispuneti, iata in randurile ce urmeaza cateva idei de pus in practica atunci cand doriti sa realizati fotografii de calitate. De asemenea, aceste idei sunt utile atunci cand dorim sa alegem un fotograf pentru anumite evenimente, cum ar fi fotograf de nunta sau de botez, sa stim după ce criterii alegem respectivul fotograf.

 • Timpul de expunere. Este unul dintre cei mai importanti factori pentru realizarea de fotografii de calitate. Timpul de expunere este acel moment de inregistrare al fotografiei si face diferenta intre o fotografie cu aspect nedefinit si una care prinde perfect subiectul aflat in miscare. Important este ca timpul de expunere sa fie cat mai lung in raport cu celelalte setari ale aparatului, pentru ca acest lucru poate avea si un revers, fotografia poate fi neclara in final daca nu exista o sincronizare cu celelalte setari ale aparatului.
 • Diafragma. Aceasta se afla in obiectivul aparatului, indiferent daca acesta este compact sau DSLR. In general, camerele foto de pe telefoane nu au diafragma reglabila, probabil, insa, cele mai noi smartphone-uri dispun de acest lucru(nu m-am informat!). Diafragma este precum irisul ochiului uman, isi regeleaza dimensiunile pentru a favoriza intrarea luminii in aparat intr-o cantitate mai mica sau mai mare. De asemenea, diafragma este destinata si pentru largimea planului focal, adica zona din poza care se vede cel mai clar. Poate ati vazut fotografii de profil in care subiectul se vede clar si imaginea de fundal este in ceata.
 • Incadrarea subiectului. Aceasta parte este vitala in realizarea unei fotografii de calitate. Este esential, atunci cand fotografiezi grupuri de persoane, sa incadrezi toate persoanele din grupul respectiv, sa prinzi atat picioarele, cat si mainile peroanelor respective. In alta ordine de idei, peisajul este foarte greu de realizat atunci cand nu dispuneam de o distanta optima fata de subiectul fotografiei. Asa ca, vom incerca sa incadram in poza partea cea mai interesanta a peisajului.
 • Iluminatul. Aceasta setare poate crea imagini de vis daca este reglata cum trebuie. De exemplu, pentru pozele de profil, se recomanda realizarea lor pe lumina naturala, in special dimineata si seara. De ce? Pentru ca in aceste perioade ale zilei, tonurile sunt mai calde si iluminatul mai uniform. In plus, aspectul putin innorat este ideal pentru fotografii de profil, iar pentru peisaje sunt recomandate apusul si rasaritul. Un truc foarte ingenios, care trebuie pus in aplicare, este atunci cand, chiar daca afara este lumina puternica, sa folosesti blitz-ul aparatului pentru a umple zonele umbrite care ies prea intunecate in poza.

Sa cunoastem si cativa termeni tehnici care ne va ajuta in reglarea aparatului foto:

 • ISO. Inseamna sensibilitatea senzorului de imagine la lumina. In general, imaginea este mai zgomotoasa pe masura ce ISO este mai mare, asa ca este recomadat sa tinem ISO cat mai mic.
 • Zgomotul de imagine. Se gaseste, de obicei, la fotografiile realizate in conditii de iluminare slaba. Daca ISO este foarte mare, se pierde detaliile din fotografie si capata o coloristica nenaturala a pozei. Puteti vedea acest efect in pozele neclare cu multi purici de culori diferite.
 • Timpul de expunere. Este perioada cat aparatul tine obturatorul deschis, in care captureaza imaginea.
 • Diafragma. Este, precum ochiul uman, „irisul” aparatului si regleaza cantitatea de lumina care intra in aparat.
 • Superangularul. Este obectivul care da senzatia ca obiectele din cadru sunt mai departate decat in realitate si este potrivit pentru peisaje.
 • Aparatele foto compacte. Sunt aparatele de mici dimensiuni, cu pret accesibil, cu obiective neschimbabile si cu functii predominant automate.
 • Aparatele foto DSLR. Sunt cele semiprofesionale sau profesionale, cu obiective interschimbabile si o multitudine de accesorii si setari manuale si automate.

Check Also

echipamente-rfid

Stiati ca?…..Ce sunt echipamentele RFID?

Ce sunt echipamentele RFID si la ce folosesc? RFID este prescurtarea la RadiofFrequency IDentification, pe …

Cum-sa-avem-grija-de-un-caine

Cum sa avem grija de un caine?

Pentru a avea un caine, nu trebuie doar sa-l ai, este necesar sa sti cu …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *