Home / Articole / Ce ajuta la irigarea gradinilor ?

Ce ajuta la irigarea gradinilor ?

Este evident ca atunci cand va ocupati de propria gradina cu drag si responsabilitate, doriti ca aceasta sa fie irigata permanent si in conditii optime. Pentru acest lucru este nevoie sa asigurati necesarul de apa direct din curtea voastra. Si ca totul sa se faca in siguranta si cat mai usor posibil, este nevoie de echipamente automatizate precum pompele sumersibile, ce asigura alimentarea cu apa din adancuri prin intermediul unor puturi. In randurile ce urmeaza vom afla cateva aspecte de baza al acestor tipuri de pompe.

pompa sumersibilaPompele sumersibile au ca arie de utilizare alimentarea cu apa a casei, irigarea precisa a culturilor din agricultura precum si alimentarea cu apa a unor microîntreprinderi cu activitate de producţie. Pompele sumersibile se folosesc in special atunci cand presiunea apei este foarte scăzută, este o alternativă suplimentară sau de rezervă pentru alimentarea cu apă, pentru pompări diverse precum golirea piscinelor sau a bazinelor cu apă pluvială, evacuarea apelor din pivniţe, pomparea apei anti-incendiu, etc.

Inainte sa cumparati o pompa sumersibila, este recomandat sa vă informati înainte cu privire la următoarele aspecte:

 • ce necesar de apă în metri cubi asigura pompa
 • cate persoane vor fi deservite
 • ce tensiune de alimentare aveti in gospodarie, sunt pompe care functioneaza si la 380V
 • puterea pompei
 • înălţimea maximă de pompare
 • debitul în metri cubi/oră
 • din ce material este fabricata pompa, inox sau plastic
 • diametrul şi adâncimea puţului sau fântânii în care se va introduce pompa
 • diametrul şi lungimea pompei
 • greutatea pompei
 • diametrul de refulare
 • lungimea cablului electric

Daca toate aspectele descrise mai sus sunt analizate din timp, veti avea siguranta ca nu vor fi probleme la montarea si utilizarea pompei sumersibile. De retinut ca, in momentul cand vreti sa cumparati o astfel de pompa, ele sunt de mai multe tipuri in functie de calitatea apei folosite. Sunt pompe sumersibile dedicate pentru alimentarea cu apa potabila si pompe sumersibile speciale pentru apa murdara ce este folosita in activitati mai putin pretentioase precum gradinarit, extrageri de apa diverse sau activitati industriale.

De stiut ca, instalatiile de alimentare cu apa automate ce extrag apa din fantani, au in configuratia standard pompa sumersibila, presostatul şi rezervorul sub presiune, in unele cazuri si un tablou de comandă şi protecţie. De indata ce instalatia a fost conceputa in acest mod, ea va funcţiona automat în funcţie de presiunea din rezervorul de stocare, frecvenţa şi durata de funcţionare a pompei depinzând de capacitatea rezervorului. In plus, pentru a înţelege corect modul de funcţionare, e bine de retinut ca debitul pompat scade proporţional cu adâncimea de submersie a pompei.

Foarte important este ca pompa nu trebuie manevrata cu ajutorul cablului de alimentare electrică sau a firului de tensionare, pentru acest lucru se foloseste teava. De asemenea, nu trebuie uitata coarda de sustinere ce poate fi o solutie de rezerva in cazul in care teava se rupe. In aceste cazuri este bine sa apelati la ajutorul unor specialisti, insa daca veti cunoaste si respecta aspectele de mai sus, veti fi bine informati si veti putea cumpara produsele direct din magazinele online de specialitate si cu putin ajutor veti fi capabili sa efectuati singuri montarea corecta a instalatiei.

Check Also

Cum-sa-avem-grija-de-un-caine

Cum sa avem grija de un caine?

Pentru a avea un caine, nu trebuie doar sa-l ai, este necesar sa sti cu …

job-pentru-tineri1

Cum isi gasesc un job tinerii fara experienta

In fiecare an, pe piata locurilor de munca persista problema legata de angajarea tinerilor imediat …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *