Home / Amenajarea casei in timpul liber / Amenajarea casei: Puturi de apa

Amenajarea casei: Puturi de apa

Multi oameni au cochetat cu ideea de a avea o casa la curte. Ce ne determina sa luam aceasta decizie? Viaţa agitată, zgomotul şi poluarea oraşului ne obosesc din ce în ce mai mult. Asadar, linistea pe care ti-o ofera o casa in afara orasului este ideala. Relaxarea care iti este oferita de o casa la curte, reprezintă pentru mulţi oameni un factor important in luarea deciziei de a fugi de oraş.

put de apaLa constructia unei case sunt avantaje dar si dezavantaje (despre acest aspect vom vorbi intr-un articol viitor). Un aspect important la o casa este utilitatea ei. Mai bine spus, cum putem beneficia de utilitatile de la bloc. Insa acest lucru a devenit destul de accesibil in ultimul timp. Primul pas sau cea mai importanta utilitate este asigurarea sursei de apa. In ultima vreme, multi oameni care isi construiesc o casa, doresc si un put de apa. In acest fel obtin apa pe perioada nelimitata, fara a mai plati sume considerabile la o regie de furnizarea apei. Este adevarat faptul ca temperatura apei obtinuta de la  adancime, este de 12 – 18 grade Celsius. Insa daca se utilizeaza o pompa de caldura ce va utiliza aceasta apa, se vor face reduceri importante la factura pentru incalzire din lunile friguroase.

In acest articol va prezint, pe scurt, tipurile de puturi ce pot fi construite in curtea unei case. Inainte de a demara operatiunile de sapare a putului, trebuie tinut cont de cateva informatii despre apa si cum poate fi ea exploatata.

STRATURILE ACVIFERE SUBTERANE:

  • STRATUL FREATIC: acesta este primul strat de apa intalnit in pamant si se formeaza prin infiltrarea directa in sol a apei rezultate din precipitatii, astfel nivelul apei depinde de nivelul precipitatiilor. Stratul freatic este cel mai expus poluarii, datorita substantelor chimice folosite in agricultura si a dejectiilor ce se pot infiltra cu usurinta in acest strat freatic.
  • STRATURI ACVIFERE DE ADANCIME MEDIE: aceste straturi se afla la adancimi mai mari de 40 metri si se alimenteaza in mod normal pe la capetele stratului. Apa este de nivel ascendent si in unele cazuri poate fi foarte ridicat, astfel devenind artezian in momentul strapungerii rocilor de deasupra.
  • STRATURI ACVIFERE DE MARE ADANCIME: sunt nivelele de apa aflate la o adancime mai mare de 70 metri. Apa aflata la o adancime de peste 300 metri creste in temperatura din cauza gradientului termic al scoartei terestre. Temperatura poate ajunge chiar si la 20-25°C astfel utilizarea apei din aceasta zona se face mai greu deoarece se impune racirea prealabila si posibilitatea mare de alterare a calitatii apei prin cresterea continutului de saruri si minerale.

TIPURI DE PUTURI:

Dupa felul executiei, puturile sunt de trei tipuri: puturi sapate, puturi forate, puturi infipte sau batute.

  • PUTURI SAPATE: Acest tip de puturi sunt printre primele folosite in lume si ele sunt de diametru mare. In zilele noastre acest tip de puturi se fac foarte rar la sat sau in unitati agricole mici. Puturile sapate se prevad in stratele de mica adancime de 20-25 metri si sunt formate din material granular fin.
  • PUTURI FORATE: Puturile forate sunt cele mai utilizate in prezent, sunt folosite la captarile de apa si se fac prin metode de sapare mecanizate. Ele sunt executate la adancimi diferite la viteze de lucru ridicate. Pentru constructia acestora se apeleaza la firme specializate in puturi apa si foraje ce folosesc utilaje de ultima generatie. Forajele de apa se executa prin doua metode ce depind de adancime, natura locului si tipul de utilaj disponibil. Metodele sunt: manuale pentru adancimi mici de 15-20 metri sau mecanice.
  • PUTURI INFIPTE SAU BATUTE: Aceste puturi folosesc doar la extragerea apei de la mica adancime cam 5-6 metri, in locuri unde este un strat sub presiune sau cu nivel ascendent pana la respectiva adancime.

 

Check Also

alegerea electricianului

Amenajare casa: Alegerea electricianului

Sunt tot mai dese situatiile cand in realizarea sau repararea unor instalatii electrice sunt angrenate …

panouri solare

Amenajare casa: Despre panouri solare.

Aveti o casa si doriti sa o reamenajati cu solutii moderne, fiabile si economice? Printre …

2 comments

  1. Puturile trebuie sa fie executate de o firma de foraje cu experienta pentru a nu avea surprize neplacute dupa finalizarea lucrarii.

  2. Apa este foarte importanta pentru corpul omenesc si nu putem traii fara ea. Tin si acum minte putul de apa de la tara, facut de oamenii din sat, unde apa era rece si sanatoasa.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *