Home / Amenajarea casei in timpul liber / Amenajarea casei: Alegerea usilor de interior.

Amenajarea casei: Alegerea usilor de interior.

Va prezentam in cateva articole precedente idei despre amenajarea casei, un mod util de a folosi timpul liber. In acest post am sa va prezint pe scurt o alta etapa in amenajarea casei, alegerea usilor de interior. La constructia unei case, acest pas in alegerea usilor de interior este un moment dificil.

usi interiorCand va hotarati sa alegeti un anumit model de usa trebuie sa tineti cont, in primul rand de calitate si design care sa faca parte din cele mai noi tendinte  si sa fie fabricate din materiale de calitate. Pe piata din Romania sunt multe tipuri de usi de productie interna cat si straina. Dupa tipul, calitatea materialului si tehnologia de fabricatie, usile de interior au avantaje si dezavantaje. In randurile ce urmeaza va prezint cateva tipuri de usi, analizand pe scurt calitatea si tehnologia de productie a acestora.

  • Usa celulara furniruita este produsa din MDF acoperita cu furnir, rama este din MDF sau panel iar in interior are hartie celulara. Din punct de vedere estetic, usa celulara este una avantajoasa. In plus daca in montarea acesteia se foloseste ca structura de rezistenta panelul, usa este foarte solida. Acest tip de usa este rezistenta la zgarieturi si se poate retusa foarte usor. Pretul este unul destul de accesibil in comparatie cu calitatea usii.
  • Usa celulara MDF vopsita este la fel ca tipul de usa anterior, doar fetele sunt din MDF vopsite. Pretul este un pic mai mare fata de usile furniruite deoarece vopseaua se aplica in mai multe straturi pentru ca MDF-ul este un material cu o putere mare de absortie. Dezavantajul acestei usi este ca partea de intretinere este destul de grea si pretentioasa. Se recomanda evitarea lovirii deoarece retusarea implica costuri suplimentare si se realizeaza destul de greu doar cu ajutorul unor persoane calificate.
  • Usa celulara profilata HDF vopsita este o usa cu fetele profilate din HDF vopsit. Ca si model, aceste usi sunt fabricate in America si se vopsesc de obicei in alb, gri sau maro. Preturile acestui tip de usi este un pic mai mici decat cele furniruite. Este mai rezistenta decat usa din MDF dar la fel de greu de retusat.
  • Usa din tablii este plina este un model de usa realizata din tablii (placi din lemn). Daca usa este fabricata astfel, acesteia i se va aplica un strat de furnir si va arata foarte bine. Pretul este mai maricel, pentru ca aceasta usa este fiabila si rezistenta, usor de intretinut.
  • Usa din lemn masiv este un model de usa care se fabrica din lemn masiv de diverse esente. Prelucrarea ei se face manual si se poate realiza cu diferite modele. Materialul din care este produsa usa trebuie sa fie unul de calitate, se foloseste lemn de tei sau stejar si niciodata de brad. Un aspect foarte important de retinut este procesul tehnologic de uscare a lemnului din care se face acest tip de usa. Acesta poate dura aproape un an, insa acest proces este esential in rezistenta usii. Astfel pretul acestui tip de usa este destul de ridicat. Mare atentie daca va hotarati sa cumparati o astfel de usa.
  • Usa din lemn stratificat  este un model de usa pe care il recomand deoarece prelucrarea ei se face pe masini cu comanda numerica si se poate realiza in diverse modele. Eu detin astfel de usi la apartamentul meu si sunt foarte multumit de ele. Este o usa fiabila si rezistenta datorita materialului din care este realizata. Pretul este ceva mai ridicat dar nu mai mare decat modelele din tablii sau lemn masiv. Eu le-am cumparat de la Holzer Tehnic care au si alte produse din lemn stratificat de calitate.
  • Usa cu folie PVCca si celelalte modele, acest tip de usa are fetele si rama din MDF, in interior are hartie celulara insa este acoperita cu o folie autocolant din PVC. Estetic arata foarte bine insa calitatea lasa de dorit. Si pretul ei este pe masura calitatii, aceasta usa nu se mai poate retusa dupa ce este deteriorata.
  • Usi cristal securizat acest ultim tip de usa prezentat este produs dupa o tehnologie care se foloseste (se pare) doar in afara tarii. Are un design foarte frumos, rezistenta mare si o calitate superioara. Pretul este unul foarte mare, o usa poate ajunge si la 10000 euro.

Check Also

alegerea electricianului

Amenajare casa: Alegerea electricianului

Sunt tot mai dese situatiile cand in realizarea sau repararea unor instalatii electrice sunt angrenate …

panouri solare

Amenajare casa: Despre panouri solare.

Aveti o casa si doriti sa o reamenajati cu solutii moderne, fiabile si economice? Printre …

One comment

  1. alitatea si design-ul unei usi de interior sunt factori decisivi in achizitionarea acesteia.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *