Home / Amenajarea casei in timpul liber / Amenajare casa: Izolarea termica

Amenajare casa: Izolarea termica

Chiar daca iarna a trecut si grijile pentru incalzirea locuintei nu mai sunt asa mari, nu trebuie sa ignoram acest aspect. Acum, ca vremea calda de afara ne permite, este necesar sa incepem izolarea locuintei pentru a o pregati pentru iarna viitoare.

In ceea ce priveste incalzirea locuintei, marea problema este pierderea de caldura. Oricat de eficiente sunt caloriferele, temperatura din casa este scazuta si acest lucru se intampla din cauza faptului ca locuinta nu este izolata termic sau ca aceasta nu este realizata corespunzator. Haideti sa vedem impreuna cum se realizeaza eficient o izolare termica a locuintei.

  • Izolarea ferestrelor

Ferestrele sunt cele mai vulnerabile in ceea ce priveste pierderile de caldura. Indentificati din timp la toate ferestrele din locuinta, eventualele sparturi sau spatiile goale dintre fereastra si perete. Aici puteti etansa cu ajutorul buretilor, garnituri de cauciuc, neopren sau, chiar cu spuma poliuretanica.

De asemena, izolarea ferestrelor se poate face si cu ajutorul unui geam dublu sau prin izolarea suprafetei geamurilor. Cele mai eficiente ferestre, din punct de vedere izotermic, sunt cele de tip temopan, cu tocarie din aluminiu si panouri de sticla, cu vid in interior.

  • Izolarea pardoselii

Surprinzator, pardoseala este un loc prin care se pierde caldura si care favorieaza frigul. Pentru familiile cu copii, in special, se recomanda izolarea pardoselii cat mai repede posibil. Cel mai folosit tip de material termoizolant pentru pardoseala este vata minerala bazaltica sub forma de placi. Este foarte eficienta in izolarea termica din locuinta si mentine foarte bine caldura. De asemenea, aceasta este si un bun izolator fonic, zgomotele propagate pe calea aerului sunt reduse prin structura pardoselii.

  • Izolarea conductelor de apa

Pe perioada iernii, cand gradele Celsius sunt cu mult sub zero, este obligatoriu sa avem mare grija de conductele din locuinta si sa le protejam de inghet. In Romania sunt des folosite materiale traditionale pentru izolarea conductelor precum fasii de vata minerala legate cu sarma zincata, rogojini de vata de sticla cusute pe carton ondulat sau pe plasa de sarma zincata, rogojini din pasla de vata minerala legate cu sarma zincata. Insa, acestea nu sunt foarte eficiente in majoritatea cazurilor. Pentru o izolare eficienta a conductelor, se recomanda utilizarea de cochilii caserate aluminiu. Acestea au in compozitia lor mai multe straturi de materiale: vata minerala bazaltică, folie de aluminiu ranforsată cu plasă de fibră de sticlă, bandă autoadezivă, etc.

  • Izolarea peretilor exteriori

Dupa izolarea ferestrelor, a pardoselii si a conductelor, se poate trece la izolarea peretilor pe partea exterioara. Economia de energie este cel mai mare avantaj al izolarii peretilor pe partea exterioara. Cea mai multa caldura se risipeste prin pereti, aproximativ o treime din caldura unei locuinte care nu este izolata se pierde prin aceste zone. Izolarea termica a peretilor exteriori se face cu ajutorul placilor de polistiren sau, in unele cazuri, cu vata minerala.

  • Izolarea peretilor pe interior

In unele cazuri, nu este necesar sa izolam toti peretii pentru a beneficia de confort termic in sezonul rece. Daca dorim sa izolam doar cateva incaperi, putem realiza izolarea peretilor pe interior. Acest tip de izolare aduce un mare plus confortului locuintei atat iarna, cat si vara, cand temperaturile sunt foarte ridicate.

Izolarea peretilor pe partea interioara se realizeaza cu ajutorul placilor din gips-carton, fixate pe o structura metalica. Insa, acestea nu trebuie montate direct pe suprafata peretelui, in special daca acesta este construit din caramida, beton sau BCA. Se va lasa un spatiu intre placile de gips-carton si peretele din caramida. In acest spatiu se va introduce un strat considerabil de vata minerala. In lipsa acesteia, va exista un risc major de aparitie a condensului si apoi a igrasiei.

Check Also

panouri solare

Amenajare casa: Despre panouri solare.

Aveti o casa si doriti sa o reamenajati cu solutii moderne, fiabile si economice? Printre …

instalator profesionist

Amenajare casa: Alegerea instalatorului.

Ca orice bun gospodar, intretinerea si amenajarea propriei case trebuie sa fie prioritara, sa avem …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *