Home / Amenajarea casei in timpul liber / Amenajare casa: Fundatia

Amenajare casa: Fundatia

Primul element din constructia unei case este fundatia. Aceasta trebuie realizata cu mare atentie, de ea depinde in mare parte rezistenta unei case. Cand incepem ridicarea fundatiei trebuie sa apelam la ajutorul unui profesionist. Fundatia casei este cea mai importanta parte a constructiei si de aceea trebuie construita corect. Este important ca la construirea fundatiei sa folositi materiale de constructii de calitate. Fundatia se realizeaza dupa mai multe etape, gandite si puse in practica dupa un proiect arhitectural bine pus la punct. Iata care sunt etapale:

  • sapatura santurilor la adancimea de fundare
  • turnarea betonului in santuri
  • ridicarea cofrajului pentru elevatie
  • armarea elevatiei si aranjarea stalpilor
  • turnarea betonului in cofraj
  • decofrarea fundatiei/elevatiei
  • incarcarea “camerelor” cu pamant, refuz de ciur, balastru, pietris etc, folie izolanta
  • turnare beton “placa”

Sapatura santurilor de fundare si turnarea betonului:

Exista doua variante pentru a sapa santurile fundatiei. Puteti opta pentru inchiriere miniexcavator sau sa fie facute manual (la cazma, tarnacop).

Foarte important este pamantul pe care se construieste casa. Spre exemplu, pe un pamant nisipos, constructorul poate fi obligat sa faca sapaturi pe toata amprenta casei (suprafata casei), ceea ce inseamna ca betonul bagat in fundatie este cu mult mai mult, deci costurile ar creste simtitor.

Constructorul trebuie sa se miste foarte repede la acest stadiu al lucrarii. Adica, de la momentul sapaturii si pana la turnarea betonului in pamant, sa nu treaca multe zile (mai ales daca este o perioada ploioasa). Altfel, santurile fundatiei se pot darama, fiind obligat sa faca cofraj chiar si in pamant.

Adancirea de fundare difera, de la un metru pana la 1,8 – 2 metri (partea din pamant)

Ridicarea cofrajului pentru elevatie:

Elevatia este portiunea din fundatie care va ramane vizibila. Este soclul casei. Dupa turnarea betonului in pamant, se asteapta o zi sau doua, dupa care se incepe ridicarea cofrajului. Materialele pentru cofraj ar fi: scandura cu latime de 15 sau 20 cm, stacheti, cuie si sarma de cofraj.

Armarea elevatiei/fundatiei si aranjarea stalpilor (aranjarea fierului in cofraj si a stalpilor):

In paralel cu ridicarea cofrajului se lucreaza la centurile ce vor fi introduse in el si la stalpi. Materiale necesare: Fier (PC si OB) si sarma de fierar. PC este fierul beton striat in forma de bare, la 6 m, de diferite grosimi. Ø8 – Ø10 – Ø12 – Ø14 etc. OB este otelul beton neted care vine sub forma de colac. Grosimi Ø6 – Ø8 etc

Turnarea betonului in cofraj

Dupa ce au fost aranjate centurile si stalpii se poate turna betonul.

Decofrarea fundatiei/elevatiei:

Pasul urmator este decofrarea fundatiei/elevatiei. In functie si de vremea de afara, elevatia poate fi decofrata dupa aproximativ 2-3 zile de la turnarea betonului.

Montarea conductelor/instalatiilor sanitare

Acum se monteaza conductele (de apa si sanitare)

Incarcarea camerelor cu pamant, refuz de ciur, balastru, pietris etc, folie izolanta:

Dupa decofrare si instalarea conductelor, fundatia casei este aproape finalizata. Camerele si terasele, care acum sunt deja vizibile, vor fi umplute cu pamant, apoi refuz de ciur, balastru etc. Aceasta combinatie trebuie sa fie tasata foarte bine. Deasupra se aseaza o folie izolanta, peste care se poate turna betonul.

Check Also

panouri solare

Amenajare casa: Despre panouri solare.

Aveti o casa si doriti sa o reamenajati cu solutii moderne, fiabile si economice? Printre …

instalator profesionist

Amenajare casa: Alegerea instalatorului.

Ca orice bun gospodar, intretinerea si amenajarea propriei case trebuie sa fie prioritara, sa avem …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *