Home / Idei de timp liber / Adolescentii si timpul lor liber

Adolescentii si timpul lor liber

Odata cu evolutia societatii, de la principiile morale la era subjugarii omului de catre ban, adolescentii de astazi, dispun de mai mult timp liber, de mai putine responsabilitati si de mai putina supraveghere decat cei din generatiile trecute.

Nu e ceva iesit din comun sa vezi tineri stand degeaba in mall-uri, in fast-food-uri, in parcuri sau in alte locuri. De obicei, ei nu fac decat sa vorbeasca si sa se distreze. Dar uneori mai apar probleme. Multi dintre ei se plictisesc si cauta ceva iesit din tipar de facut, astfel incat pot sa se implice in activitati nepotrivite, periculoase sau ilegale.

Numarul tot mai mare de adolescenti nesupravegheati si care nu au nimic de facut se poate datora vietii urbane si disparitia unitatii in familie. In trecut, tinerii erau nevoiti sau chiar erau educati in sensul acesta de a lucra odata cu parintii la afacerea familiei, iar cei care stateau la tara trebuia sa se ocupe de gospodarie. Erau supravegheati, acumulau cunostinte si abilitati folositoare si nu aveau timp sa dea de belele. Astazi, majoritatea parintilor lucreaza cu mult peste program sau detin un servici departe de casa, iar adolescentii trebuie sa-si gaseasca singuri o ocupatie. Exista tot mai multi parinti singuri, care nu au timpul necesar sa se ocupe indeaproape de adolescenti asa cum exista foarte multe familii in care ambii parinti lucreaza.

Tinerii au nevoie de timp liber pe care sa-l petreaca alaturi de prieteni relaxandu-se, discutand, distrandu-se. Dar, in acelasi timp, trebuie sa invete cum sa-si gaseasca activitati sanatoase, legale si educative pentru timpul lor liber. Din pacate, prea mult timp liber poate sa provoace probleme. Nu toti copiii stiu sa-si gaseasca activitati potrivite, nu toti stiu sa se abtina de la lucrurile nepermise, asa cum nu toti stiu sa-si aleaga prietenii cu care sa stea. Parintii au intotdeauna tendinta sa-si invete copilul sa fie responsabil si sa-si petreaca timpul liber intr-un mod placut si sigur. Atunci, ce este de facut? Raspunsul este simplu: Sa invatam sa-i invatam.

O idee in plus poate fi oricand utila:
Stabiliti anumite reguli, de exemplu, ora la care adolescentul trebuie sa fie acasa, treburile casnice pe care le are de rezolvat. Permiteti-le copiilor sa ia parte la luarea acestor decizii.
Adolescentilor mai tineri spuneti-le exact ce au de facut. Dati-le ocazia sa-si castige, prin munca, anumite privilegii sau mai multi bani de buzunar. Permiteti-le sa-si cheltuiasca asa cum vor banii pe care ii castiga.

Adolescentii mai mari pot sa-si gaseasca de lucru cateva ore pe zi (sau pe week-end). De exemplu, pot sa imparta fluturasi. Un loc de munca care le ofera ocazia sa cunoasca persoane noi, sa acumuleze cunostinte si abilitati, sa castige bani.

Daca aveti un adolescent mai mare incurajati-l sa se gandeasca care este scopul lui, ce vrea sa faca mai tarziu, cand va fi adult. Ajutati-l sa-si planifice timpul liber asa incat activitatile sa se incadreze in domeniul care il atrage cel mai mult.
Asigurati-va ca stiti tot timpul unde este copilul dumneavoastra. Sunati-l din cand in cand si aflati unde e si ce face. Daca este acasa, singur, rugati o ruda sau un vecin sa treaca sa vada ce face.
Incurajati copiii sa se implice in activitati de voluntariat sau in asociatii ale tinerilor.

Pentru a evita ca adolescentii sa se implice in activitati periculoase in timpul liber, vorbiti-le despre fumat, pornografie, droguri, presiunea grupului, dependenta de calculator.

Pentru a avea un adolescent responsabil fata de el si fata de ceilalti, trebuie sa incepeti devreme educatia specifica. Adolescentii isi pot folosi timpul liber ca sa se implice in activitati periculoase pentru ca nu au un hobby si nu stiu ce sa faca in orele libere. Copiii mai mici nu prea se apuca de fumat sau de droguri, in schimb, daca nu au o ocupatie anume, tind sa petreaca mult timp la televizor sau la calculator, si nu neaparat cu activitati educative. Bineinteles ca si ei trebuie sa aiba o ocupatie care sa nu le permita sa-si piarda timpul degeaba. Adolescentii accepta mai greu sugestiile parintilor, asa ca profitati de copilarie (de exemplu intre 7 si 10 ani) pentru a-i convinge pe cei mici sa incerce diferite activitati ca sa vada ce le face placere. Poate sportul, dansul, pictura, muzica… Se gasesc o multime de activitati care sa ii atraga pe cei mici. Cu cat isi gasesc mai repede un hobby cu atat sunt mai multe sanse sa si-l pastreze pana la varsta adolescentei cand vor incepe sa-i dedice si mai mult timp.

Acestea sunt cateva idei de timp liber pentru adolescenti, dar cu siguranta si voi aveti cateva care v-as ruga sa le impartasiti cu noi in speranta ca vor fi utile unor parinti sau mai ales adolescentilor.

[poll id=”8″]

Aberatii:

Odata cu evolutia societatii, de la principiile morale la era subjugarii omului de catre ban, adolescentii de astazi, dispun de mai mult timp liber, de mai putine responsabilitati si de mai putina supraveghere decat cei din generatiile trecute. Nu e ceva iesit din comun sa vezi tineri stand degeaba in mall-uri, in fast-food-uri, in parcuri sau in alte locuri. De obicei, ei nu fac decat sa vorbeasca si sa se distreze. Dar uneori mai apar probleme. Multi dintre ei se plictisesc si cauta ceva iesit din tipar de facut, astfel incat pot sa se implice in activitati nepotrivite, periculoase sau…

Review Overview

Voteaza acest articol!

User Rating: 3.83 ( 4 votes)

Check Also

timpul liber cu copiii

Profita de timpul liber petrecut cu copiii tai!

Scopul suprem in viata de familie sunt copiii. Acestia, prin simpla lor prezenta, au o …

Joaca Badminton impreuna cu prietenii la Aero Badminton!

Desi majoritatea persoanelor considera ca badmintonul este un sport lejer, de fapt este al doilea …

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *