Home / Amenajarea casei in timpul liber / Acoperisul casei. Prima linie de aparare

Acoperisul casei. Prima linie de aparare

Continuam seria articolelor despre cum putem sa ne petrecem timpul liber intr-un mod util. Cea mai mare parte din timpul nostru liber pe care il petrecem pentru a face ceva util, il folosim pentru amenajarea si intretinerea casei. In acest articol, va voi prezenta in rezumat descrierea si constructia acoperisului unei case.

acoperisAcoperişul este unul din elementele importante în structura casei, fiind scutul principal al unei case împotriva capriciilor vremii. Asadar, montarea corectă a acestuia reprezinta un factor foarte important. Un element separat in proiectul unei case, il reprezinta planul acoperisului unde sunt indicate elementele structurale ale scheletului, indicatii ce trebuiesc respectate cu strictete. Iată ce ar trebui să ştiţi înainte de a începe această etapă a constructiei, mai jos aveti cativa pasi ce trebuiesc urmati in montarea corecta a acoperisului.

  • Acolo unde la constructia unei case a fost turnată placa de beton ce separă podul casei de spatiul de locuit, in asa zisa centura de beton care închide zidurile şi elementele de structura ale zidăriei se vor înfige din loc în loc nişte bucati din fier-beton. Pentru acest pas va recomand www.depozit-online.ro de unde va puteti procura materialele necesare.
  • Pe centura de beton se vor pune grinzile, legatura lor cu zidurile se va face prin acele bucati din fier-beton. Grinzile se prind între ele prin scoabe. Scheletul de fixare al acoperisului rezulta din montarea si fixarea grinzilor prin descrierea de mai sus.
  • La urmatorul pas se face prinderea de grinzi a unor popi verticali. Peste acestia se pun coamele centrale si laterale. Inaltimea acestor popi verticali de sprijin reprezinta unghiul de inclinare pe care il va avea acoperisului.
  • Acum se monteaza capriorii pe ambele parti ale coamelor. In final se sprijina pe grinzile de exterior.
  • Captuseala de scanduri(astereala) se monteaza peste capriori si apoi se pune folia anticondens de jos in sus.
  • La acest pas se monteaza rigle din lemn. Montarea lor se face peste folia anticondens pe vertical si orizontal. Aceste rigle asigura acoperisului o buna ventilare si cel mai important, este suportul de prindere al tiglelor.
  • Ultimul pas il reprezinta montarea tiglelor si a olanelor speciale pentru crestele acoperişului, a sistemului de colectare a apei.

Un factor important la montarea acoperisului, pe langa urmarirea atenta a proiectului, este si urmarea indicatiilor si recomandarilor date de producatorii de tigla ceramica. Spre exemplu, marea majoritate a producătorilor ne recomandă o foarte bună ventilare a acoperişului şi folosirea unor şarpante cu izolaţie hidrofugă, mai ales la realizarea unor acoperişuri înalte, mansarde sau cu pantă mică. Ca recomandare, va indrum catre www.creaton.com.ro, un brand cu traditie in comertul tiglei ceramice. De aici va puteti procura, pe langa tigla ceramica, si accesorii si decoratiuni pentru acoperis.

Tigla este partea vizibila  a acoperisului si componenta care este expusa la capriciile vremii. Pe piata se vand multe tipuri de tigla, insa tigla ceramica este cea mai comercializata datorita usurintei in productie si rezistentei mecanice foarte mari.

Tigla ceramica este rezistenta la ploi, zapezi, grindina, foc. Nu plesneste din cauza temperaturilor scazute, soarele nu o afecteaza deoarece este foarte rezistenta la radiatiile ultraviolete. Datorita tipului de montaj al tiglelor ceramice, fiecare piesa este petrecuta peste cealalta, se creaza un gol de aer intre placi. Astfel se asigura o buna aerisire a locuintei prin evaporarea apei rezultata din condens. Impiedicarea formarii condensului este asigurata si de proprietatea fizica a argilei, material din care se fabrica tigla ceramica.

La final va pot spune ca un alt avantaj al tiglei ceramice este caracterul eco al materialului(lutul). Prin procesul de fabricare, unul foarte simplu, nu sunt implicate emisii poluante. Deteriorarea unui acoperis din tigla ceramica, nu necesita raparatii complicate, singurul lucru ce trebuie facut este inlocuirea tiglelor stricate.

Check Also

alegerea electricianului

Amenajare casa: Alegerea electricianului

Sunt tot mai dese situatiile cand in realizarea sau repararea unor instalatii electrice sunt angrenate …

panouri solare

Amenajare casa: Despre panouri solare.

Aveti o casa si doriti sa o reamenajati cu solutii moderne, fiabile si economice? Printre …

One comment

  1. Acoperisul te protejeaza de intemperiile vremii si de aceea trebuie sa fie cat mai rezistent si durabil, iar ca invelitor pentru acesta eu prefer tigla.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *